Events

The Visible Press collaborates with many international institutions on events relating to our books. Any forthcoming events will be listed below. You can also consult the archive of previous events.

Apr
17
Tue
2018
Thom Andersen & Noël Burch Retrospective in Barcelona @ Filmoteca de Catalunya
Apr 17 – Apr 29 all-day

Els teòrics fan cinema: Thom Andersen i Noël Burch
17–29 April 2018 at Filmoteca de Catalunya, Barcelona, Spain

Thom Andersen i Noël Burch tenen en comú el fet d’haver impartit classes a la universitat (a Califòrnia l’un, a Lilla l’altre), de ser nord-americans, d’interessar-se pel cinema primitiu, de formar-se en el marxisme i d’haver fet un film plegats (Red Hollywood), que també és un llibre comú sobre la caça de bruixes.

Andersen va focalitzar el seu interès en Muybridge i els lligams entre cinema i ciència per revisar també la història de l’anomenat “cinema mut” o la manera com als EUA havien estat desacreditats els blacklisted. Més tard ha indagat sobre la imatge de Los Angeles al cinema. Recentment, el volum Slow Writing: Thom Andersen on Cinema (The Visible Press, setembre 2017) recull diversos articles d’Andersen sobre les avantguardes, els llargmetratges de Hollywood i el cinema contemporani publicats al llarg de cinc dècades.

Noël Burch va començar a ser conegut a casa nostra per la seva Praxis del cine quan la utilització del terme praxis era suficient per identificar a quin corrent pertanyia el teòric. Després, amb El tragaluz del infinito (Ediciones Cátedra, 2006) va posar fi a la divisió de la història del cinema entre “mut” — i primitiu — i “sonor” — i modern. 

Burch situa el naixement de la modernitat abans, quan el cinema crea les seves tècniques novel·lesques del llenguatge per convertir-nos en espectadors omnipresents. Després, Burch ha proposat mirades noves sobre el cinema japonès i les maneres de tractar la sexualitat al llarg de més de 100 anys de fabricació de pel·lícules. De tot això ens en parlarà en directe i a través del seus films i dels realitzats per Andersen. Teoria i pràctica.

Apr
24
Tue
2018
Red Hollywood @ Filmoteca de Catalunya
Apr 24 @ 9:30 pm – 11:30 pm

Red Hollywood

Thom Andersen & Noël Burch, Red Hollywood, 1995, 118 min

Aquest documental examina els films realitzats per les víctimes de Hollywood durant la caça de bruixes i ofereix un punt de vista diferent d’aquest període clau de la història del cinema.

“Un assaig intel·ligent i revolucionari sobre el treball fílmic dels comunistes de Hollywood —principalment guionistes, directors i actors— que utilitza comentaris, entrevistes i un bon grapat de fragments il·lustratius de pel·lícules.” (Jonathan Rosenbaum)

 
Apr
27
Fri
2018
Los Angeles Plays Itself @ Filmoteca de Catalunya
Apr 27 @ 5:00 pm – 8:00 pm

Los Angeles Plays Itself

Thom Andersen, Los Angeles Plays Itself, 2003, 170 min

Los Angeles Plays Itself
Per Thom Andersen, Los Angeles és probablement la ciutat més fotografiada del món, però és la menys fotogènica. En aquest documental, el crític i cineasta analitza la manera com s’ha mostrat aquesta gran urbs a la pantalla, tant si ha estat en el focus de la història com si no. Al mateix temps mostra com la ciutat real i la seva gent, així com la seva història, han estat distorsionades i representades de manera errònia a través del prisma del cinema popular. Partint de la hipòtesi que la ficció té un gran potencial documental, Andersen ens intenta convèncer que podem veure el cinema des d’un altre punt de vista. El resultat és una anàlisi provocativa sobre la nostra capacitat de veure pel·lícules.

 
Apr
29
Sun
2018
The Thoughts That Once We Had @ Filmoteca de Catalunya
Apr 29 @ 4:30 pm – 6:30 pm

The Thoughts That Once We Had

Thom Andersen, The Thoughts That Once We Had, 2015, 108 min

A la manera del Godard d’Histoire(s) du cinéma, The Thoughts That Once We Had recull múltiples fragments de pel·lícules del segle passat, no identificades però sovint recognoscibles, amb la peculiaritat que està estructurada mitjançant associacions, citacions i conceptes extrets dels escrits cinematogràfics del filòsof Gilles Deleuze La imatge-moviment i La imatge-temps. Les seqüències no busquen explicar les idees de Deleuze, sinó donar-los cos sense obviar l’ambigüitat dels matisos. La seva successió submergeix l’espectador —no necessàriament coneixedor de les teories deleuzianes— en una profunda experiència rítmica i meditativa.

Posted in